Informacije
Radno vreme radnje u Čumiću: 
Pon-Pet. 12-19h 
Sub. 12-16h

Radno vreme radnje u Krunskoj 88a:
Pon-Pet. 11-18h
Sub. 9-14h
Ned. 9-14h

-------------
Kako naručiti

Načini isporuke
Načini plaćanja
Uslovi korišćenja
Pomoć
Kuhinje sveta
Vaša korpa

Vaša korpa je
trenutno prazna

Početna strana > Informacije>O začinima

O začinima

 
Najvažnije pravilo vezano za začine je da treba uživati u njima. Probajte nove ukuse, arome i nove kombinacije. Nekada je bilo skoro nemoguće doći do dobrih, kvalitetnih i egzotičnih začina - i bili su prilično retki i vredni. Sada to nije više slučaj, tako da nema potrebe da nagomilavate začine. Začine treba cuvati od starenja kako bi zadržali svoju prepoznatljivu aromu. Slobodno ih koristite tako sto ćete ih samleti ili izlomiti, blago prepeći da bi oslobodili arome i ukuse iz celog sveta u vašoj kuhinji. 
 
Začini i začinsko bilje bi trebalo da se koriste za isticanje prirodnog ukusa hrane – ne da ga zamaskiraju. Mnogi začini i začinsko bilje se sa pojedinim jelima jako lepo slažu; međutim, pažljivo ih kombinujte. Izbegavajte upotrebu previše začina odjednom.
 

 
KAKO KORISTITI ZAČINE:
Ako koristite kašičicu za uzimanje začina, kašičica obavezno mora biti suva.
Nikada nemojte sipati začin direktno iz teglice/kesice u šerpu iz koje nešto isparava. Para će umanjiti jačinu začina koji ostane u teglici/kesici i zbog prisustva vlage začin može brže da se pokvari. Mi predlažemo da potrebnu količinu začina odmerite ili u ruci ili u maloj činijici i onda ih dodajte u jelo.
Pre nego što u jelo ubacite začinsko bilje, kao što su origano, bosiljak ili majčina dušica, protrljajte lagano billje kroz prste kako bi se oslobodila aroma. 
Za što intenzivniji ukus začina, cele začine (semenke, zrna, bobice i slično) treba na kratko ispeći u suvom tiganju pre nego što ih sameljete u prah. Na ovaj način potpomažete veće oslobadjanje arome iz samog začina Zagrejte začine uz mešanje sve dok ne osteite njihov miris. Pre mlevenja ostavite začine da se ohlade.
Sušeno bilje je najbolje kada se koristi sa uljem/puterom i/ili vodom - jer se na taj način nabolje oslobode arome i ukusi iz bilja u tečnost u kojoj se priprema jelo.
Mrvljenje bilja i začina u avanu je takodje dobar način oslobadjanja aroma i ukusa. 
 
KADA KORISTITI ZAČINE:
Sušeno mleveno bilje i začini odmah oslobađaju aromu. Kod jela koja se dugo kuvaju, kao što je, na primer, gulaš, ovakve začine dodajte pred kraj kako biste izbegli da se arome prekuvaju i začini izgube svoje svojstvo.
Celi začini, kao što su lovor ili biber u zrnu, oslobađaju aromu mnogo sporije nego mleveni ili sveži i idealni su za jela koja se dugo kuvaju. Kako biste ih lakše izbacili nakon kuvanja, uvežite ih u komadić gaze pre nego što ih dodate jelu.
Za presnu hranu, kao što su salate ili prelivi, voće ili voćni sokovi, dodajte začine i začinsko bilje nekoliko sati pre serviranja kako bi se ukusi oslobodili i sjedinili međusobno. Kao alternativa ovome, može da posluži mali trik: tečnost sa začinima nakratko zagrejte samo da se oslobode arome, a onda ohladite. Za prelive, dodajte začine u sirće i ostavite da odstoji pre nego što dodate ulje.
 
 
KOLIKO ZAČINA DODATI:
Ne postoji opšte pravilo za količine začina – jačina i efekat svakog začina i začinske biljke je drugačija i njen efekat zavisi i od hrane u koju se dodaje. Najbolje je da se vodite receptima koji su isprobani ili dolaze od izvora od poverenja. Količine začina kasnije možete prilagoditi ličnom ukusu.
Kada kuvate bez određenog recepta, pokušajte sa ¼ kašičice na 4 porcije, 500 g mesa ili na svake 2 šolje sosa ili supe. Za mlevenu ljutu papriku i beli luk u prahu, količinu smanjite na 1/8 kašičice. Sve količine, naravno, kasnije prilagodite sopstvenom ukusu.
Aroma aleve paprike se pojačava tokom kuvanja. Dodajte je po malo i svaki put sačekajte da se aroma potpuno oslobodi kuvanjem.
Kada dodajete suve začine tj bilje umesto svežih, koristite 1/3 navedene sveže količine.
I ne zaboravite da stalno probate hranu tokom pripreme!
 
Iako većina začina dobro ide uz većinu namirnica, postoje neke kombinacije koje su posebno ukusne i uspešne.
 
Sledeća lista prikazuje neke od ovih kombinacija.
 
PARADAJZ – bosiljak, lovor, vlašac, korijander, mirođija, beli luk, majoran, origano, peršun, ruzmarin, žalfija, estragon, majčina dušica
BORANIJA – bosiljak, kim, karanfilić, mirođija, majoran, nana, žalfija, majčina dušica
BROKOLI – bosiljak, mirođija, beli luk, majoran, origano, estragon, majčina dušica
KUPUS – bosiljak, kim, ljuta aleva paprika, kumin, mirođija, morač, majoran, žalfija
ŠARGAREPA – anis, bosiljak, vlašac, cimet, karanfilić, kumin, mirođija, majoran, nana, peršun, žalfija, estragon, majčina dušica
KARFIOL – bosiljak, kim, vlašac, kumin, mirođija, beli luk, majoran, peršun
BUNDEVA – bosiljak, kim, kardamom, cimet, karanfilić, đumbir, majoran, mirođija, origano, ruzmarin, žalfija
SPANAĆ – anis, bosiljak, kim, vlašac, cimet, mirođija, ruzmarin, majčina dušica
PATLIDŽAN – bosiljak, cimet, mirođija, beli luk, majoran, nana, crni luk, origano, peršun, žalfija, majčina dušica
PAŠKANAT – bosiljak, mirođija, majoran, peršun, majčina dušica
PASULJ – kumin, kim, beli luk, nana, crni luk, origano, peršun, žalfija
PIRINAČ – bosiljak, anis, šafran, estragon, majčina dušica
KROMPIR – bosiljak, kim, vlašac, korijander, mirođija, anis, majoran, origano, peršun, ruzmarin, žalfija, estragon, majčina dušica
KUKURUZ – vlašac, šafran, žalfija, majčina dušica
VOĆE – anis, cimet, karanfilić, đumbir, nana, ruzmarin
KRUŠKE – kim, vlašac, ruzmarin, estragon, majčina dušica
PEČURKE – korijander, peršun, majoran, origano, ruzmarin, estragon, majčina dušica
JAJA – anis, bosiljak, kim, ljuta aleva paprika, vlašac, korijander, mirođija, morač, majoran, origano, peršun, ruzmarin, šafran, žalfija, estragon, majčina dušica
JAGNJETINA – bosiljak, lovor, cimer, korijander, kumin, mirođija, beli luk, đumbir, majoran, nana, crni luk, peršun, ruzmarin, šafran, žalfija, estragon, majčina dušica
ĆURETINA – bosiljak, beli luk, majoran, crni luk, origano, ruzmarin, šafran, žalfija, estragon, majčina dušica
TELETINA – bosiljak, lovor, vlašac, đumbir, majoran, nana, crni luk, peršun, ruzmarin, žalfija, majčina dušica
RIBA – anis, bosiljak, vlašac, mirođija, morač, beli luk, đumbir, majoran, origano, peršun, ruzmarin, šafran, žalfija, estragon, majčina dušica
SVINJETINA – anis, kim, kardamom, mirođija, beli luk, đumbir, origano, ruzmarin, šafran, žalfija, estragon
JUNETINA – bosiljak, lovor, kim, kumin, grčko seme, đumbir, beli luk, majoran, crni luk, origano, peršun, ruzmarin, žalfija, estragon, majčina dušica
PILETINA – anis, bosiljak, lovor, vlašac, cimet, kumin, mirođija, grčko seme, beli luk, đumbir, majoran, crni luk, origano, peršun, ruzmarin, šafran, žalfija, estragon, majčina dušica
 
 
ČUVANJE BILJA I ZAČINA:
 
Naša preporuka je da ne kupujete velike količine začina, jer oni tokom vremena gube na jačini i ukusu. Čuvajte začine na pravi način, pa će oni zadržati svoju prepoznatljivu aromu i obogatiti vaša jela jedinstvenim ukusom i mirisom. Shodno tome bolje je da začine kupujete češće u manjim količinama.
Svetlost, vlaga i toplota su najveći neprijatelji bilja i začina, preporučujemo da čuvate vaše začine u dobro zatvorenim teglicama na suvom i tamnom mestu. Iako je praktično držati začine u blizini šporeta, naša preporuka je da ih držite što dalje, npr u ormarićima u kuhinji.  
Mlevene kari mešavine kao i sve mešavine koje sadrže kajen papriku ili mleveni čili će duže zadržati svoja svojstva i jačinu ako ih čuvate u frižideru.
 
 
ZAŠTO SE MOJA MEŠAVINA ZGRUDVALA?
 
Velika većina naših mešavina su prirodne bez bilo kakvih dodataka tj. ne sadrže konzervanse i/ili agense protiv zgrušnjavanja, tako da može doći do grupisanja u grudvice ili do stvrdnjavanja. Ovo se dešava jer neki od začina, kao na primer bobice kleke, zadržavaju vlagu čak i kada su osušene. Ukoliko se neka od vaših mešavina zgrudva, grudvice razbijte kašičicom i koristite kao ranije.     
PREPORUKA:
Uživajte u našim začinima i eksperimentišite što više. Mi smo tu za vas sa jedinstvenim izborom bilja, začina i mešavina začina da podržimo vašu kreativnost na delu.
 
PRIJATNO! 
Copyright © 2013, sva autorska prava zadržava Sidego d.o.o.